Dry Needling

Bij Dry Needling worden triggerpoints aangeprikt met een heel fijn naaldje (0,15-0,3mm). Hierbij reageert de triggerpoint op de mechanische prikkel van het naaldje, wat leidt tot een acute reactie waarbij de spier vaak eerst even stijf wordt, om vervolgens te ontspannen.

Triggerpoints/triggerpunten zijn spierknoopjes gevormd doordat spiervezels in een opgespannen toestand blokkeren. Een spiervezel bevat actine- en myosine filamenten die als haakjes in elkaar trekken bij het opspannen van een spier en weer lossen bij het ontspannen van de spier. Soms gebeurt het, onder invloed van bijvoorbeeld stress of spiervermoeidheid, dat bij het ontspannen van de spier niet alle vezels lossen. Daarbij ontstaan heel kleine knoopjes of triggerpoints waar spanning gevangen blijft zitten. Deze kunnen pijnlijk zijn als er druk op uitgeoefend wordt, maar soms ook spontaan pijn doen en uitstralen. Vaak is de pijn vrij beperkt, maar bij een opstapeling van spierknoopjes kan deze pijn ver gaan uitstralen en erg pijnlijk worden. Zo kunnen triggerpoints in de nek-schouderregio aanleiding zijn tot felle hoofdpijn, draaierigheid (vertigo) en misselijkheid (nausea) of pijn tot in de pink. Een knoopje in de bilspier kan klachten geven tot aan de kleine teen (deze wordt vaak verward met een zenuwprobleem). Een correcte diagnose is, zoals steeds, cruciaal. Bij JouwKine gaan we telkens systematisch te werk en passen we de juiste behandeltechnieken voor de juiste problemen toe.

De naaldjes zijn zo fijn, dat met de juiste techniek, het volledig ongevaarlijk is. Meestal prik je tussen de bloedvaten door, wat verklaart dat er geen bloed parelt na het prikken (in tegenstelling tot bloed trekken bij de arts, waar ze met een holle, veel dikkere naald, in de ader moeten prikken). Met de juiste techniek blijf je uit de buurt van zenuwen, daarnaast zijn de naaldjes niet sterk genoeg om het sterken zenuwweefsel echt te beschadigen moest het naaldje er toch eens aan raken.

Wel geeft het aanprikken van een triggerpoint vaak een acute reactie in de spier, waarbij de spier spontaan even fel samentrekt (een beetje als een plotse stuiptrekking). Dit is op zich niet pijnlijk, maar je kan er wel van verschieten als je het niet gewend bent. Het is eigenlijk een goede reactie, want het toont aan dat je op de juiste plaats prikt en dat het lichaam reageert. Vaak worden er voor een optimaal resultaat meerder punten in dezelfde of meerder spieren geprikt. Uiteraard hangt dit allemaal af van hoe je als patiënt reageert en wat verdragen kan worden. Achteraf voelt de spier vaak heel erg stijf aan (niet pijnlijk), alsof je intensief gesport hebt de dag ervoor. Een paar uur later verdwijnt het meestal al, maar dit stijve gevoel kan tot ongeveer 48u na de behandeling licht aanwezig zijn. Dit is louter afhankelijk van individuele factoren en kunnen we niet voorspellen, het is ook absoluut geen slecht of gevaarlijk signaal.

Tot slot prikkel je ook steeds het autonome zenuwstelsel tijdens een behandeling. De bedoeling is bij manuele/myofasciale/triggerpoint behandelingen om het lichaam te doen ontspannen. Doordat het lichaam tijdens de behandeling soms op vrij korte tijd van heel veel spanning naar ontspanning kan gaan, is het niet abnormaal dat dit gepaard gaat met algemene reacties die je als patiënt niet altijd verwacht. Voorbeelden zijn je heel moe of loom voelen, maar ook emotioneel reageren. Dit is heel normaal en wordt veroorzaakt door een neurologische reactie waarbij je parasympathisch zenuwstelsel een algemeen signaal tot ontspannen geeft (dit is hetzelfde deel van het zenuwstelsel dat zorgt dat je je loom voelt na een zware maaltijd). Heel normaal dus.

20200901 0112
close menu