De voet

De voet telt 28 botten en 33 gewrichten. Dat maakt het een complex deeltje van ons lichaam. Onze voeten moeten dan ook continue ons lichaam dragen wanneer we staan en bewegen. Ze zijn daarbij onderhevig aan grote krachten en moeten voldoende kunnen aanpassen aan verschillende ondergronden en schoeisel. Het is dus belangrijk dat elk onderdeeltje optimaal zijn functie vervult en dat de verschillende onderdelen in de juiste coördinatie samenwerken.

Het is ook belangrijk te beseffen dat problemen hogerop in het lichaam (knieën, bekken, rug) soms deels of volledig te wijten kunnen zijn aan een probleem ter hoogte van de voet. Dit kan een structureel probleem zijn (een te zwakke spier, botafwijking, gekwetst ligament, etc.), maar evengoed te wijten zijn aan een slechte sturing vanuit de voet (bijvoorbeeld door een extreme platvoet of een te afwijkend afrolpatroon tijdens stappen of lopen). Problemen kunnen ook te wijten zijn aan externe factoren zoals knellend of versleten schoeisel.

Als kinesitherapeut kunnen wij opsporen waar eventuele beperkingen zich voordoen, waar de oorzaak ligt en dus of er een link is met de voet. Vervolgens kunnen we deze problemen gericht aanpakken, zowel door manuele handelingen als door specifieke oefeningen. We geven ook steeds het nodige advies. Bij JouwKine werken collega's die zich in de voet hebben gespecialiseerd. Je kan rechtstreeks bij hen terecht, indien nodig verwijzen wij ook intern door om jou efficiënter te helpen.

20200901 0075
close menu