Kinesist Gent – Kinesitherapie Praktijk

lichaamscontrole

bewegingstherapie

Lichaamscontrole en bewegingstherapie

Om te komen tot een gezond lichaam is optimaal bewegen belangrijk. De meeste mensen staan nooit stil bij hoe ze bewegen. Dat is ook niet nodig, de meest optimale beweging is een onbewuste beweging. Helaas gaat er soms iets mis. Trauma, letsel, overbelasting, chronische pijn,… allen lijden ze onvermijdelijk tot een verandering in je lichaam. Die verandering, veroorzaakt door gewijzigde zenuwsignalen, uit zich vaak in een veranderd bewegingspatroon.

In een acuut stadium is dit meestal gewenst. Een verzwikte enkel houdt je best even stil. Eens de hevigste zwelling en ontsteking voorbij is (na enkele dagen), wordt het juist zeer belangrijk weer op een gezonde manier te gaan bewegen. Je lichaam moet immers weer aanleren welke signalen normaal of abnormaal zijn en hoe het op deze signalen moet reageren. Ook bij chronische of spontane pijn is het belangrijk terug goed te gaan bewegen. Anders bestaat het risico dat je steeds minder gaat bewegen, waardoor je lichaam verstijft en verzwakt en je gevoeliger wordt voor pijn.

Om gezond te bewegen start Jouw Kine met oefeningen die vaak zeer eenvoudig lijken, maar het niet altijd zijn in de praktijk. Met deze oefeningen worden je enkele aangrijpingspunten aangeboden. Je leert bewust bepaalde spieren gebruiken, bepaalde houdingen aannemen en bewegingen uitvoeren. Soepel en vloeiend bewegen zonder dat dit veel energie kost staat hierbij centraal. In het begin is dit vaak een moeilijke opdracht, maar eenmaal je deze vaardigheden onder de knie krijgt, zet je een grote stap vooruit! Jouw Kine zal je in deze fase heel intensief bijsturen en corrigeren waar nodig. Het doel is gaandeweg je lichaam te leren kennen en er terug controle over te krijgen. Heel vaak geven patiënten aan dat ze de aangeleerde vaardigheden gaan toepassen in hun dagelijkse handelingen. Hierdoor kunnen ze vaak meer doen met minder last achteraf. Door hier heel bewust bij stil te staan bij aanvang van je herstel, gaat je lichaam uiteindelijk ook onbewust efficiënter gaan bewegen. Dit is zeer belangrijk in het herstel op korte termijn en in het behouden van een gezond lichaam op lange termijn. Bewegingstherapie heeft dus een belangrijke preventieve functie!

Ook wanneer overgaan naar meer intensieve oefeningen om het lichaam sterker te maken blijft bewegingstherapie belangrijk. Om maximaal rendement uit een oefening te halen is het belangrijk dat ze heel correct wordt uitgevoerd. Als je instaat bent je eigen lichaam hierin bij te sturen, bevordert dit een vlotte revalidatie. Net dat beetje extra zit vaak in de details. Net dat beetje extra is wat Jouw Kine samen met jou wil bereiken!